Ce este bine sa stim despre absorbtia carbohidratiilor

Cerealele, pastele, fainoasele, cartofii, orezul contin energie stocata sub forma de amidon. Amidonul este format din molecule de glucoza legate intre ele. In procesul de digestie aceste legaturi sunt desfacute si in sange(in prima faza la ficat) ajunge doar glucoza. Indiferent cate fibre au adaugate sau cu ce le combinam aceste alimente ajung in corpul nostru sub forma de glucoza. In functie de cat de mult creste glucoza dupa ce mancam o anumita cantiate din aceste alimente se determina indicele glicemic iar in functie de continutul de carbohidrati se determina incarcarea glicemica.

Zaharul este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza, legate. Aceasta legatura se desface rapid, rezultand un aport simultan de glucoza(cu cresterea insulinei) si fructoza(care poate fi folosita pentru sinteza de noi grasimi). O vreme s-a spus ca fructoza este mai buna decat glucoza, amidonul sau zaharul pentru ca poate fi procesata de organism fara secretie de insulina. Totusi, dupa cateva zeci de ani de practica se observa efectul negativ: excesul de fructoza este la fel de periculos ca cel de amidon sau glucoza. Bineinteles, fructoza provenita din fructe proaspete, coapte natural merita mancata pentru ca vine insotita de vitamine, minerale, fitonutrienti, enzime.

Corpul nostru are mecanisme prin care surplusul de energie(glucoza, fructoza) este stocat. Aceste mecanisme functioneaza pana la un punct, dupa care apar problemele binecunoscute, observate initial prin “glicemie crescuta” apoi prin diabet si cortegiul de boli care il insotesc. La unele persoane aceasta trecere se intampla brusc, la altele evolutia este lenta.

In ultima vreme publicitarii de la noi au inceput sa reproduca mesaje expirate din occident: cereale integrale, carbohidrati cu absorbtie lenta. Cand te uiti pe eticheta acestor produse vezi ca jumatate e faina alba(deci amidon- glucoza) restul fiind zahar, aditivi, tarate cu gluten, chiar soia. Deci “absorbtia lenta” este o minciuna atunci and avem in fata un produs procesat de tip paste, cereale, biscuiti.

Sursa: getfit.ro

Leave a Reply